Неділя, 16.05.2021, 18:32
НВК "Балтська ЗОШ І-ІІІ ст. №2 - гімназія"
















Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 16
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

У роботі НВК «Балтська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2-гімназія» якість харчування визначено одним із пріоритетних напрямків. Тому велике значення надається саме організації раціонального, збалансованого харчування відповідно до віку і стану здоров’я учнів, а також формуванню культури здорового харчування у школярів, як наскрізної компетенції Нової української школи.

Харчування учнів організовано на основі циклічного перспективного меню, яке обов’язково погоджується державною санітарно-епідеміологічною службою. Перспективне меню складається з урахуванням сезонності (на осінній і зимово-весняний періоди року) та наявність сезонних продуктів, свіжих овочів, фруктів, ягід, сухофруктів, квашених овочів, соків. Як приправи і спеції в осінній період широко використовується зелень (петрушка, кріп), у зимовий – лавровий лист.

Дворазовим гарячим харчуванням (сніданок, обід) охоплені  учні спортивних класів. Фінансування  відбувається за рахунок місцевого бюджету (50 грн. в день на одного учня). Для них cкладене меню опираючись на норми харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання,затверджених Постановою Кабінету Міністрів №1591 від 22 листопада 2004 року зі змінами. Учні пільгових категорій ,які харчуються за рахунок місцевого бюджету (20 грн. в день на одного учня) та учні, які харчуються за батьківську плату  охоплені одноразовим (сніданок) гарячим харчуванням. Крім того в школі з 2011 року  працює буфет.

У вересні 2019 року адміністрацією школи проведено черговий моніторинг потреб учасників навчально-виховного процесу. Було проаналізовано побажання учнів, батьків (проведено анкетування) та проаналізована книга скарг та побажань. Пророблена робота показала, що новацій має зазнати не тільки склад шкільного меню, а й   рецептура  приготування страв. З 2019 року у шкільному меню нашого навчального закладу  з’явились страви  із збірника  рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах  за ред. Є. Клопотенко. У нашому меню з’явились такі страви як печення по-домашньому, болоньєзе, картопляне пюре з соком буряка, чахохбілі з куркою та багато іншого.

Гарячі страви і напої повинні мати температуру 50– 60°С, а холодні – не нижче 15°С. Тому після приготування перед відпусканням гарячі страви охолоджують до вказаної температури і температура підтримується у марміті, а кефір, йогурти та холодні закуски витримують при кімнатній температурі. Маємо широкий асортимент овочевих страв, які готуються за різноманітними  способами (відварні, тушковані, запечені). Також в меню наявні молочні страви: твердий сир, запіканки, , каші молочні, ватрушки. Велику увагу приділяємо вітамінізованому харчуванню. До складу меню входять фрукти (банани, апельсини, мандарини, яблука, лимон). У вільному доступі питна вода з лимоном. Отож кухарi отримали комфортнi умови працi, a учнi – мають змогу щоденно вибирати будь-яку з запропонованих страв на вибір.

Наприклад:  

Меню 1:

Меню 2:

Меню 3:

1.Суп гречаний

2.Каша рисова молочна

3.Запіканка сирна зі сметаною

4.Хліб

5.Сік

1.Борщ з квасолею

2.Пюре картопляне з соком буряка

3.Чахохбілі з куркою

5. Салат з капусти

6.Апельсин

7.Хліб

8.Компот з сухофруктів

1.Суп з фрикадельками

2.Каша гречана з маслом

3.Болоньезе

4.Салат з буряка

5.Банан

6.Хліб

7.Каркаде

Щоденно в шкільній їдальні накопичується від десяти до тридцяти літрів органічних відходів які, зазвичай, потрапляють на смітник. Цікаве вирішення проблеми відходів шкільної їдальні знайшли наші учні. У 2018 прийняли участь в Всеукраїнському конкурсі «Компола», в результаті чого отримали компостер. Ми  вирішили що можемо використати відходи  з користю для оточуючого середовища, та перетворити на органічне добриво — компост. І все це прямо на території нашої школи. Отриманим добривом ми підживлюємо наш  «Горіховий сад».

У 2020 році працівники кухні, медичний працівник школи та адміністрація школи пройшли навчальний он-лайн курс по впровадженню системи НАССР на підприємствах громадського харчування дитячих установ, який був організований  громадською спілкою «ДЖИ-ЕФ-ЕС-АЙ-У».

Матеріально-технічне забезпечення.

Найважливішим завданням організації шкільного харчування є зміцнення її матеріально-технічної бази. У 2014 році проведено капітальний ремонт харчоблоку,замінено систему вентиляції за рахунок коштів обласного бюджету. У 2018 році за рахунок  бюджету розвитку  було придбано марміт. У 2019  році за рахунок спонсорських коштів було придбано: 6 дек для духової шафи. За рахунок місцевого бюджету придбано  нову шестикомфортну плиту для шкільної їдальні.

У цьому ж році за рахунок спонсорських коштів відремонтовано холодильних. Плідним на придбання став  2020 рік. Відбулась часткова заміна технологічного обладнання та доукомплектування обладнанням та посудом якого не вистачало. За рахунок субвенції було придбано: комплект стелажів для сушіння та стіл з бортом і полицею. Крім того за рахунок субвенції придбано обладнання для харчоблоку: марміт других страв,овочерізка,м’ясорубка, пароконвектомат. Холодильне обладнання: холодильна вітрина,морозильна камера, та два холодильники. За рахунок бюджету розвитку придбано ще одну шести камфорну електроплиту. За рахунок місцевого бюджету придбано посуд.

Велике значення в організації харчування у школі має питний режим,для забезпечення  якості якого у 2018 році за рахунок бюджету розвитку ми придбали кулери для питної води. Питна вода відповідає в нашому навчальному закладі відповідає вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10).У 2021 році за рахунок спонсорських коштів на суму 25000 грн. було встановлено обладнання для питних фонтанчиків. 

Попереду в нас багато планів. До кінця навчального року плануємо збільшити кількість місць у обідній залі до нормативу (250 місць на 1000 учнів).

Заступник директора з ВР Осієвська О.О

Наказ "Про створення робочої групи  по впровадженню системи НАССР"

        

 

 

              

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Copyright MyCorp © 2021
    uCoz